
Informatie over financiële mogelijkheden
Vind je, vanwege je ondersteuningsbehoefte, het lastig om financieel rond te komen? Er zijn verschillende regelingen waar je misschien gebruik van kunt maken. Check op deze pagina het overzicht aan financiële regelingen die jou hier mogelijk bij kunnen helpen.
Regelingen van onderwijsinstellingen
Vraag je onderwijsinstelling waar mogelijk om hulp en zorg dat je het tijdig meldt als je tegen problemen aanloopt. Een studieadviseur, studiebegeleider of studentendecaan kan je vaak doorverwijzen naar de persoon die financiële mogelijkheden kent binnen jouw school (coördinator financiële regelingen) en kan soms helpen met de aanvraag hiervan. Bijvoorbeeld bij verwachte studievertraging. Hierdoor voorkom je dat je te laat bent met het aanvragen van deze voorzieningen!
Landelijke regelingen
Als student op een hogeschool of universiteit heb je tot je 30e recht op studiefinanciering. Dit krijg je meestal voor de officiële duur van je opleiding. Ook als je wilt doorleren na je opleiding of studie kan je financiële ondersteuning krijgen, met het levenlanglerenkrediet. Lees meer over de algemene voorwaarden voor studiefinanciering en de onderdelen van studiefinanciering. Zoals het studentenreisproduct, de aanvullende beurs, lening, collegegeldkrediet, levenlanglerenkrediet, studietoeslag alleenstaande ouder en studievoucher voor studenten.
- Op de website van DUO vind je ook informatie over wanneer het mogelijk is om zorgtoeslag, huurtoeslag of belastingteruggaaf (wanneer je een bijbaan hebt) aan te vragen. Ook is het soms mogelijk om lesgeld terug te vragen of een termijnregeling stop te zetten. Check de mogelijkheden!
- DUO heeft in elke provincie servicebalies waar je met vragen over studiefinanciering en studieschulden terecht kunt. DUO-medewerkers helpen je bijvoorbeeld met aanvragen en terugbetalingsregelingen. Op sommige plekken kun je zonder afspraak langsgaan; elders maak je eerst een afspraak. Zo biedt DUO overal in Nederland persoonlijke hulp.
Organisaties en tools
Via de Hulpwijzer vind je organisaties die expertise hebben op jouw ondersteuningsbehoefte en ook hulpmiddelen. Bekijk de mogelijkheden!
Tips
- Lees hier de tips die jou ook kunnen helpen voor meer studiesucces.
- Bekijk op deze website ook de andere voorzieningen, aanpassingen of regelingen die jou misschien kunnen helpen.
Ervaringen
- Lees hier de ervaringsverhalen van anderen.
- Deel ook jouw ervaringsverhaal. Met jouw ervaringsverhaal kan je anderen, zoals onderwijsprofessionals en medestudenten een inkijkje geven over wat goed gaat en wat beter kan bij studeren met een ondersteuningsvraag. Een inspiratiebron met tips, tops en flops. Samen met jou zorgt ECIO voor een ervaringsverhaal met impact.