Block
Studenten werken aan tafel samen met leerkracht
Block

Informatie over geldvoorzieningen

  • Vraag je onderwijsinstelling waar mogelijk om hulp en zorg dat je het tijdig meldt als je tegen problemen aanloopt. Een studieadviseur, studiebegeleider of studentendecaan kan je vaak doorverwijzen naar de persoon die financiële mogelijkheden kent binnen jouw school (coördinator financiële  regelingen) en kan soms helpen met de aanvraag hiervan. Bijvoorbeeld bij verwachte studievertraging. Hierdoor voorkom je dat je te laat bent met het aanvragen van deze voorzieningen!
  • Als student op een hogeschool of universiteit heb je tot je 30e recht op studiefinanciering. Dit krijg je meestal voor de officiële duur van je opleiding. Ook als je wilt doorleren na je opleiding of studie kan je financiële ondersteuning krijgen, met het levenlanglerenkrediet. Lees meer over de algemene voorwaarden voor studiefinanciering en de onderdelen van studiefinanciering. Zoals het studentenreisproduct, de aanvullende beurs, lening, collegegeldkrediet, levenlanglerenkrediet, studietoeslag alleenstaande ouder en studievoucher voor studenten.
  • Check daarnaast op deze pagina het overzicht aan financiële regelingen die jou hier mogelijk bij kunnen helpen.

Regelingen van onderwijsinstellingen

Tips

Verwacht je studievertraging op te lopen?

Loop je studievertraging op of verwacht je dit te gaan oplopen, geef dit dan zo snel mogelijk door aan je studiebegeleider.

Wat als je al Wajong hebt?

Je hebt geen recht op de studietoeslag van de gemeente als je al Wajong hebt.

Hoe krijg je financiële ondersteuning en wat zijn de voorwaarden?

Benader hiervoor je studiebegeleider van jouw onderwijsinstelling. Voor elke financiële regeling geldt dat er strikte voorwaarden gelden om hier aanspraak op te maken. Check dus van elke financiële regeling de originele bron en vraag je onderwijsinstelling waar mogelijk om hulp!

Tools

Checklist Rijksoverheid

Je gaat studeren. Dan krijg je te maken met je studiekeuze, het aanmelden voor een opleiding en studiefinanciering. Maak een persoonlijk overzicht. Gebruik deze handige tool en ontdek wat je allemaal moet regelen als je gaat studeren en waar je recht op hebt: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/vraag-en-antwoord/checklist-studeren.

Geldfit

Geldfit is een anonieme test om inzicht te krijgen in je financiële mogelijkheden.  

Wat kost studeren?

Studeren is een geweldige investering in jouw toekomst. Ontdek hier hoe studeren ook voor jou betaalbaar is. Met een goed plan begin je straks voorbereid aan je studietijd!

Studiebeurs

Met de tool duo.nl/stufi2023 kan je zien wat de kabinetsplannen (aanpassing studiebeurs met ingang van studiejaar 2023-23024) voor jou persoonlijk kunnen betekenen. De plannen zijn nog niet definitief. Hierover wordt in juli 2023 beslist.

Welke verzekering is voor jou gunstig?

Als student moet je een aantal verzekeringen afsluiten. Op https://www.studenten-zorgverzekeringen.nl/ kun je informatie vergelijken van zorg- en andere verzekeringen. In de informatievoorziening richt het platform zich ook specifiek op studenten met een functiebeperking, chronische aandoening of andere bijzondere studieomstandigheden die om extra ondersteuning vragen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?

Organisaties

Geldfit

Als student kan je een gratis persoonlijk gesprek aanvragen met een Geldfit-coach via 0800-8115. Ook chatten met een Geldfit-medewerker voor snel en anoniem advies, is mogelijk. 

Contact: helpen@geldfit.nl | Website: Geldfit

Informatiepunt Wajong

Informatiepunt Wajong is voor iedereen die een vraag heeft over de veranderingen in de Wajong. Dus voor de Wajonger zelf, maar ook voor ouders en verzorgers, begeleiders, jobcoaches, etc. 

Contact: wajong@iederin.nl | Website: Informatiepunt Wajong

Per Saldo

Per Saldo geeft advies, ondersteuning en komen op voor belangen als het gaat om een persoonsgebonden budget.

Contact: info@pgb.nl | Website: Per Saldo

UWV

UWV is een vitaal onderdeel van de samenleving en werkt voor iedereen op de arbeidsmarkt. UWV zet zich in om werkloosheid en arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

Contact: 088 - 8989294 | Website: UWV

MEE Zuid-Limburg

MEE Zuid-Limburg geeft advies en ondersteuning voor jongeren met beperking of andere kwetsbaarheid voor wanneer het niet zo lekker loopt. Bijvoorbeeld op school, met werk, wonen of geldzaken. 

Contact: info@meezuidlimburg.nl | Website: MEE Zuid-Limburg

Interstedelijk Studenten Overleg | ISO

ISO is de grootste landelijke studentenorganisatie van Nederland en behartigt de algemene belangen van bijna 750.000 studenten aan universiteiten en hogescholen.

Contact: iso@iso.nl | Website: Interstedelijk Studenten Overleg | ISO

Ieder(in)

Ieder(in) is een organisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte waar veel organisaties bij zijn aangesloten. Zij behartigen belangen, ondersteunen en informeren.

Contact: post@iederin.nl | Website: Ieder(in)

Meer mogelijkheden buiten de onderwijsinstelling

Er zijn verschillende organisaties die jou wellicht kunnen helpen bij jouw ondersteuningsvraag. Klik hier voor het totale overzicht.

Hoe kom ik in contact met andere studenten met een ondersteuningsvraag?