Block
Studenten werken aan tafel samen met leerkracht
Block

Dit kom ik tegen

Belemmeringen bij studeren met een chronische aandoening

Als student met een chronische aandoening kun je tegen verschillende belemmeringen aanlopen:

 • Concentratieproblemen. Je hebt moeite om je aandacht bij een taak te houden en bent snel afgeleid. Je wilt graag tips en begeleiding, zodat je lessen beter kunt volgen en opdrachten daadwerkelijk afmaakt.
 • Plannen en organiseren. Je weet niet goed waar je moet beginnen en vindt het moeilijk om te plannen. Je weet niet wanneer je wat moet doen en wilt hier graag hulp bij.
 • Moeite met communiceren. Misschien vind je het moeilijk om aan te geven hoe jouw aandoening je belemmert. Samenwerken in een groep kan voor jou dan ook extra lastig zijn.
 • Problemen met stage/werk. Als je een chronische aandoening hebt kan het lastig zijn om een stage of werkplek te vinden, of om deze te behouden. Goede communicatie en afspraken zijn belangrijk om dit goed te laten verlopen.
 • Problemen bij toetsen of onderwijs. Door de klachten die je hebt, kun je moeilijk lang stilzitten. Hierdoor kan het lastig voor je zijn om toetsen of tentamens te maken of onderwijs te volgen.
 • Problemen bij lezen/schrijven/rekenen. Bij veel taken die je tijdens je studie of stage moet doen, heb je te maken met lezen, schrijven of rekenen.
 • Problemen bij aanwezigheidsplicht/vast lesprogramma. Als je een chronische aandoening hebt, lukt het niet altijd om aanwezig te zijn bij de lessen of stage.
 • Teveel of te weinig energie. Het kan zijn dat je vaak moe bent of soms te veel energie hebt. Hierdoor kan je belemmering ondervinden tijdens je studie of stage.
 • Angst of stress. Misschien vind je het eng om voor een groep te presenteren of krijg je stress van school of stage. Er zijn mogelijkheden die jou helpen om hier beter mee om te gaan.
 • Geldproblemen. Niet iedereen kan een bijbaantje hebben naast de studie. Het kan ook zijn dat je schulden hebt.
 • Problemen met vervoer. Met een chronische aandoening kan aangepast vervoer en dichtbij school of stage parkeren belangrijk zijn.
 • Problemen met huisvesting. Ga je op kamers dan heb je misschien, vanwege je chronische aandoening, aangepaste woonruimte nodig.
 • Problemen met computergebruik. Het kan zijn dat je door je chronische aandoening bepaalde software nodig hebt om goed met de computer te kunnen werken.
 • Problemen bij bereikbaarheid/fysieke toegankelijkheid. Is je school niet toegankelijk ingericht omdat er bijvoorbeeld geen lift aanwezig is? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de mogelijke aanpassingen.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg tools en oplossingen die jou kunnen helpen om je studie goed af te ronden. Klik hierboven op de belemmering die jij ervaart en waar jij hulp bij nodig hebt. Je leest er dan nog veel meer over en krijgt meer tips en handvaten.

Welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen zijn er specifiek voor mij?

Dit heb ik mogelijk nodig

Ondersteuning en voorzieningen bij studeren met een chronische aandoening

Er zijn verschillende aanpassingen of voorzieningen beschikbaar die jou kunnen helpen tijdens je studie. Zo zijn er landelijke regelingen, maar ook jouw onderwijsinstelling biedt extra ondersteuning.

Als student met een chronische aandoening heb je mogelijk het volgende nodig:

 • Extra tijd om studie af te ronden. Geef tijdig aan bij je onderwijsinstelling (studiebegeleiders, coördinatoren, decanen, steunpunten) dat je extra tijd voor je studie nodig hebt. Er is bij studievertraging vaak ook financiële ondersteuning mogelijk. 
 • Versoepeling aanwezigheidsplicht: Bespreek tijdig met je studiebegeleider wat jouw mogelijkheden zijn. 

Bekijk ook de andere voorzieningen die jou misschien kunnen helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?

Tips

Vraag op tijd hulp

Antwoord

Elke student is anders en iedereen heeft een andere hulpbehoefte. Het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jou werkt. Wees niet bang om op tijd hulp te vragen. Hulp vragen is juist heel sterk, want hiermee laat je zien hoe graag jij jouw studie succesvol af wilt ronden. Ga in gesprek met een studiebegeleider op jouw opleiding en vraag welke mogelijkheden er allemaal zijn. Schrijf voor jezelf alvast op waar jij behoefte aan hebt en welke hulp jij nodig denkt te hebben. Geef het zo snel mogelijk aan als je belemmeringen in het onderwijs ervaart door je ondersteuningsbehoefte. Samen kan er dan worden gekeken naar de invloed hiervan op regelingen als het bindend studieadvies (BSA) of de aanwezigheidsplicht.

Geef tijdig aan als je belemmeringen in het onderwijs ervaart

Antwoord

Als je vanwege je ondersteuningsbehoefte belemmeringen ervaart, dan kun je samen kijken naar de invloed hiervan op regelingen als het BSA of de aanwezigheidsplicht.

Ervaringsverhalen

Lees hier de ervaringsverhalen van anderen

Antwoord
 • Juul: Studeren met een chronische aandoening, vermoeidheid en angstaanvallen (blog)
 • Deel ook jouw ervaringsverhaal. Met jouw ervaringsverhaal kan je anderen, zoals onderwijsprofessionals en medestudenten een inkijkje geven over wat goed gaat en wat beter kan bij studeren met een ondersteuningsvraag. Een inspiratiebron met tips, tips en flops. Samen met jou zorgt ECIO voor een ervaringsverhaal met impact.