Block
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Mogelijkheden voor versoepeling aanwezigheidsplicht

Het is prettig als je onderwijsinstelling hier soepel mee kan omgaan. Bespreek tijdig met je studiebegeleider wat de mogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan het online volgen van lessen of overleggen via Teams, Zoom of Skype. Maar ook vrijstelling voor verplichte colleges of alternatieve opdrachten zijn mogelijkheden.

Regelingen voor voorzieningen

Regelingen bij jouw onderwijsinstelling

Het hoger onderwijs kent geen wettelijke aanwezigheidsplicht. Hoger onderwijsinstellingen kunnen een aantal zaken regelen, aangaande voorzieningen, in het Onderwijs- en Examenreglement (OER, artikel 7.13 WHW). Denk bijvoorbeeld aan: het inroosteren van (her)tentamens, de wijze en volgtijdelijkheid van tentaminering (met inbegrip van eventuele vervangende opdrachten), alsook flexibiliteit rondom (buitenlandse) stages, flexibele roostering en (uitzonderingen op) vrijstelling of versoepeling. De instellingen hebben de ruimte om binnen de formele kaders een maatwerkoplossing te bieden die past bij de student en de aard van de gevolgde opleiding.

Hoe er omgegaan wordt met de aanwezigheidsplicht, verschilt dus per onderwijsinstelling en studie. Er zijn geen duidelijke kaders voor. Het is goed om in gesprek te gaan met je studieadviseur als je merkt dat het je niet lukt om aan de aanwezigheidsplicht te voldoen. Jullie kunnen dan samen in gesprek gaan over een oplossing.

Bekijk ook de andere voorzieningen, aanpassingen of regelingen die jou misschien kunnen helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?

Tips voor versoepeling aanwezigheidsplicht

Geef het bij je onderwijsinstelling aan als je belemmeringen in het onderwijs ervaart

Antwoord

Als je vanwege je ondersteuningsbehoefte belemmeringen ervaart, dan kun je samen kijken naar de invloed hiervan op regelingen als het BSA of de aanwezigheidsplicht.

Geef voor de start van je studie al informatie over je ondersteuningsvraag

Antwoord

Zo kun je samen afspraken maken over hoe jij zo goed mogelijk kunt studeren.

Blijf informatie delen over je functiebeperking/ondersteuningsvraag met je begeleider

Antwoord

Het is belangrijk dat je informatie deelt, ook als er dingen veranderen. Zo kunnen jullie samen blijven bespreken hoe jij zo goed mogelijk kunt studeren. Je opleiding krijgt zo ook de kans om jou te (blijven) helpen.

Hoe kom ik in contact met andere studenten met een ondersteuningsvraag?