Block
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Kenmerken van spierziekten

Er zijn ruim zeshonderd spierziekten (ook wel neuromusculaire aandoeningen genoemd) met uiteenlopende symptomen, zoals: spierzwakte, spierverlamming, pijn en tintelingen. Ze hebben één ding gemeen: de spierkracht neemt af. Het is afhankelijk van de ziekte of dit één of meerdere spieren betreft. Tijdens een studie loop je mogelijk tegen belemmeringen aan. Misschien is het moeilijk om het schoolgebouw te bereiken, bijvoorbeeld omdat er drempels zijn of er geen invalideparkeerplaats in de buurt is. Door de ziekteverschijnselen kan het zijn dat je het lastig vindt om fysiek onderwijs te volgen of stage te lopen. Mogelijk loop je studievertraging op of kun je bepaalde tentamens of (praktijk)opdrachten niet maken. Of het stageadres is niet goed toegankelijk is met een rolstoel of er zijn geen speciale bureaustoelen aanwezig zodat je goed kan zitten.

Dit kom ik tegen

  • Problemen bij bereikbaarheid of fysieke toegankelijkheid. Is je school niet toegankelijk ingericht, bijvoorbeeld omdat er geen lift aanwezig is? Dan mag je vragen om aanpassingen.
  • Problemen met stage/werk. Als je een spierziekte hebt, kan het lastig zijn om een stage of werkplek te vinden, of om deze te behouden. Misschien heb je hulp nodig bij het zoeken van een stage. Als je een stage hebt gevonden, is het belangrijk om goede afspraken te maken over de taken die je kunt uitvoeren en het aantal uur dat je stage kunt lopen.
  • Energietekort. Door je aandoening heb je mogelijk vaak weinig energie. Dat kan gevolgen hebben voor het bijhouden van je studiewerk, voor het bijwonen van lessen/colleges en voor het maken van tentamens.
  • Problemen bij aanwezigheidsplicht. Je kunt niet altijd bij de colleges aanwezig zijn, bijvoorbeeld door vermoeidheid, of door dokters- of ziekenhuisbezoek.
  • Problemen met vervoer. Mogelijk heb je door de klachten die je ondervindt aangepast vervoer nodig of kan parkeren dichtbij je onderwijsinstelling of stagebedrijf noodzakelijk zijn.
  • Problemen met huisvesting. Misschien heb je een aangepaste (studenten)woning nodig.
  • Problemen met computergebruik. Door je spierziekte kan het zijn dat je bepaalde hulpmiddelen nodig hebt om goed met de computer te kunnen werken.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg tools en oplossingen die jou kunnen helpen om je studie goed af te ronden. Klik hierboven op de belemmering die jij ervaart en waar jij hulp bij nodig hebt. Je leest er dan nog veel meer over en krijgt meer tips en handvaten. Staat jouw belemmering hierboven niet genoemd? Bekijk dan het overzicht van alle belemmeringen.

Welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen zijn er specifiek voor mij?

Dit heb ik mogelijk nodig

Ondersteuning en voorzieningen bij studeren met een spierziekte

  • Vervoer. Misschien heb je aangepast vervoer nodig. Of moet je je auto dichtbij school kunnen parkeren. Daarvoor kun je een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.
  • Toetsvoorzieningen. Mogelijk helpt het je om extra tijd te krijgen voor toetsen of tentamens, om ze op de laptop te maken of om ze te spreiden. Je kunt ook de mogelijkheid bespreken om de toets in een andere vorm te maken, bijvoorbeeld een take home toets in plaats van een schriftelijke toets op locatie.
  • Hulp bij het vinden van een stage/werk. Heb je moeite met het vinden van een stage- of werkplek? Dan kan je extra hulp vragen van een stagecoördinator of begeleider.
  • Extra tijd om studie af te ronden. Bespreek met je studiebegeleider wat jouw mogelijkheden zijn. Als je vertraging oploopt door bijzondere omstandigheden, kun je via de studentendecaan ook een verzoek indienen voor de Voorziening prestatiebeurs van DUO. Daarmee kun je langer studiefinanciering krijgen.
  • Financiële regelingen. Er zijn verschillende financiële regelingen voor studenten die wegens hun beperking studievertraging oplopen of geen bijbaantje kunnen hebben. Klik op de link om te kijken waar je aanspraak op kunt maken.

Bekijk ook de andere voorzieningen die jou misschien kunnen helpen.

Bij wie kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?

Tips

Vraag op tijd hulp

Antwoord

Elke student is anders en iedereen heeft een andere hulpbehoefte. Het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jou werkt. Wees niet bang om op tijd hulp te vragen. Hulp vragen is juist heel sterk, want hiermee laat je zien dat je je studie graag succesvol af wilt ronden. Ga in gesprek met een studiebegeleider op jouw opleiding en vraag welke mogelijkheden er allemaal zijn. Schrijf voor jezelf alvast op waar jij behoefte aan hebt en welke hulp jij nodig denkt te hebben. Geef het zo snel mogelijk aan als je belemmeringen in het onderwijs ervaart door je ondersteuningsbehoefte. Samen kan er dan worden gekeken naar de invloed hiervan op regelingen als het bindend studieadvies (BSA) of de aanwezigheidsplicht.

Geef tijdig aan als je belemmeringen in het onderwijs ervaart

Antwoord

Als je vanwege je ondersteuningsbehoefte belemmeringen ervaart, dan kun je samen kijken naar de invloed hiervan op regelingen als het BSA of de aanwezigheidsplicht

Organisaties

Via de Hulpwijzer vind je organisaties die expertise hebben op jouw ondersteuningsbehoefte. Bekijk de mogelijkheden van deze tool.