Block
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Bij dyspraxie of DCD (Developmental Coordination Disorder) worden de boodschappen uit de hersenen niet goed aan het lichaam doorgegeven. Hierdoor is bijvoorbeeld de bewegingscoördinatie minder goed. Het is dus geen spierziekte, maar het heeft te maken met overdracht van informatie vanuit de hersenen. Over het algemeen gaat het om problemen met de motoriek, maar iedereen is verschillend en individuen met dyspraxie hebben te maken met een combinatie van verschillende vaardigheden en beperkingen. Dyspraxie of DCD (Developmental Coordination Disorder) kenmerkt zich door verschillende aspecten die ook wel met elkaar samenhangen.

  • Het gaat vooral om een hardnekkig probleem met het aanleren en/of vlot uitvoeren van gecoördineerde motorische vaardigheden. Het snel en accuraat uitvoeren van gecoördineerde bewegingen is vaak lastig, denk bijvoorbeeld schrijven, maar ook aan handelingen in een laboratorium.
  • Dyspraxie zorgt voor problemen met het identificeren en in chronologische volgorde zetten van (sub)taken. Het heeft dus niet alleen invloed op de motoriek, maar ook op het overzicht houden en uitvoeren van verschillende dagtaken. Plannen kan een hele uitdaging zijn. Zeker als je net op kamers bent en een nieuwe studie moet combineren met zelfstandig worden qua huishouden e.d. Studieresultaten vallen daardoor soms tegen. Qua planning en organisatie is er wat overlap met AD(H)D, maar bij dyspraxie is het achterliggende probleem eerder dat mensen handelingen niet gauw kunnen automatiseren, waardoor stappen die voor anderen logisch zijn toch extra aandacht vergen. Mensen met dyspraxie hebben vaak weinig tijdsbesef, waardoor ze niet goed kunnen inschatten hoe lang ze ergens mee bezig zijn.
  • De problemen met overzicht zorgen in de studententijd voor veel vermoeidheid, waardoor behoefte aan rust ontstaat. Maar het is niet zo makkelijk om altijd goed grenzen aan te geven.
  • Het gaat om een beperking die voor een ander niet zichtbaar is, maar toch kunnen er soms dingen misgaan wat kan leiden tot schaamte. Je wil graag mee met de rest. Sociaal, sportief, assertief en georganiseerd student zijn, maar dat lukt niet altijd. Dit kan stress geven en onzekerheid.
  • Studenten met dyspraxie worden soms afgerekend op hun gebrek aan structuur en assertiviteit, maar dit ligt echt aan de functiebeperking en het is belangrijk om hier hulp bij te krijgen als dat nodig is.
  • Dyspraxie is bij onderwijsinstellingen vaak niet bekend en het besef dat het een stoornis is die in de volwassenheid gewoon doorgaat ontbreekt wel eens. Er wordt daarnaast veel gefocust op motoriek, waardoor de vergissing bestaat dat kinderen en volwassenen met dyspraxie alleen ‘onhandig’ zijn.

Dit kom ik tegen

Belemmeringen bij studeren met dyspraxie of DCD

Mogelijk loop je tegen de volgende belemmeringen aan:

  • Plannen / organiseren. Je weet niet goed waar je moet beginnen en vindt het moeilijk om te plannen en prioriteiten te stellen. Je weet niet wanneer je wat moet doen en wilt hier graag hulp bij.
  • Vermoeidheid. Je heb meer behoefte aan rust dan een gemiddelde student, maar tegelijkertijd wil je liefst gewoon meedoen met alles. Het is belangrijk om goed je grenzen aan te kunnen geven.
  • Moeite met communiceren. De problemen met organiseren kunnen ook in gedachten en communicatie doorlopen. Denk aan van de hak op de tak springen, niet gemakkelijk kunnen inhaken in een gesprek, verhalen niet altijd op chronologische volgorde vertellen.
  • Schrijven. Het tempo van het handschrift is trager en minder vloeiend en daardoor vaak minder goed leesbaar.
  • Concentratieproblemen. Je hebt moeite om je aandacht bij een taak te houden en bent snel afgeleid. Je wilt graag tips en begeleiding, zodat je lessen beter kunt volgen en opdrachten daadwerkelijk afmaakt.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg tools en oplossingen die je kunnen helpen om je studie goed af te ronden. Klik hierboven op de belemmering die jij ervaart en waar jij hulp bij nodig hebt. Je leest er dan nog veel meer over en krijgt meer tips en handvatten. Staat jouw belemmering hierboven niet genoemd? Bekijk dan het overzicht van alle belemmeringen.

Welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen zijn er specifiek voor mij?

Dit heb ik mogelijk nodig

Ondersteuning en voorzieningen bij studeren met dyspraxie of DCD

Er zijn verschillende aanpassingen of voorzieningen beschikbaar die jou kunnen helpen tijdens je studie. Zo zijn er landelijke regelingen, maar ook jouw school biedt extra ondersteuning.

Als student met dyspraxie heb je mogelijk het volgende nodig:

  • Begeleiding en advies. Zowel op onderwijsinstelling als daarbuiten kan je begeleid worden. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het plannen en structureren van je studieactiviteiten. 
  • Cursus time-management. Deze cursus kan je helpen bij het stellen van prioriteiten zodat je weet hoe je het studeren het beste kunt aanpakken.
  • Onderwijs- en toetshulpmiddelen. Ideeën hierover: aangepast toetsen door gebruik van laptop (i.v.m. problemen met motoriek), extra tijd bij toetsen etc.

Bekijk ook de andere voorzieningen die jou misschien kunnen helpen.

Bij wie kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?

Tips

Vraag op tijd hulp

Antwoord

Elke student is anders en iedereen heeft een andere hulpbehoefte. Het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jou werkt. Wees niet bang om op tijd hulp te vragen. Hulp vragen is juist hartstikke sterk, want hiermee laat je zien hoe graag jij jouw studie succesvol af wilt ronden. Ga in gesprek met een coördinator of vertrouwenspersoon op jouw opleiding of daarbuiten en vraag welke mogelijkheden er allemaal zijn. Schrijf voor jezelf alvast op waar jij behoefte aan hebt en welke hulp jij nodig denkt te hebben.

Geef tijdig aan als je belemmeringen in het onderwijs ervaart

Antwoord

Als je vanwege je ondersteuningsbehoefte belemmeringen ervaart, dan kun je samen met een studiebegeleider kijken naar de invloed hiervan bijvoorbeeld op de aanwezigheidsplicht.

Tips en informatie over overprikkeling

Antwoord

Bekijk hier de tips en informatie over overprikkeling bij een hersenaandoening.

Organisaties

Via de Hulpwijzer vind je organisaties die expertise hebben op jouw ondersteuningsbehoefte. Bekijk de mogelijkheden van deze tool.