Block
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Mogelijkheden voor ondersteuning bij het plannen van je studieactiviteiten

Een cursus timemanagement kan je helpen bij het stellen van prioriteiten. Wat moet eerst af en wat kan daarna? Je leert in zo’n cursus om met deze prioriteiten op een goede manier aan de slag kan gaan. Dit kan je helpen als je bijvoorbeeld veel tijd kwijt bent aan het studeren en het je veel energie kost. Of als je niet zoveel tijd hebt om te studeren, bijvoorbeeld als je chronisch ziek bent.

Regelingen van onderwijsinstellingen

Sommige onderwijsinstellingen bieden een cursus timemanagement aan om je hiermee te helpen. Ben je benieuwd of er via jouw onderwijsinstelling ook mogelijkheden zijn? Vraag dit dan na bij je studiebegeleider of studieadviseur!

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?

Tips voor het beter omgaan met je tijd

Heb je behoefte aan een specifieke training of cursus?

Antwoord

Wanneer je behoefte hebt aan een specifieke training of cursus, vraag hier dan naar bij jouw onderwijsinstelling. Soms is het zo dat een cursus of training nog niet beschikbaar is, maar dat er op aanvraag wel mogelijkheden voor zijn.

Tips voor time management en het maken van een planning

Antwoord

Misschien helpt het je om gebruik te maken van de Eisenhowermatrix. Die ziet er als volgt uit:

 

Urgent

Niet urgent

Belangrijk

Direct doen

Deze taken hebben de hoogste prioriteit. Je kunt ze het beste direct uitvoeren. Dit zijn zaken zoals deadlines voor opdrachten, studeren voor een tentamen en last-minute voorbereidingen.

Inplannen

Dit zijn taken zoals het doornemen van lesstof voor college, of het voorbereiden van werkgroepen of practica. Hiervoor kun je het beste tijd inplannen en doelen stellen.

Niet belangrijk

Inplannen en niet te lang uitstellen

Dit zijn taken zoals het versturen van mailtjes naar docenten of studiebegeleiders. Ze moeten op korte termijn gedaan worden. Probeer hier tijd voor in te plannen en de taak niet te lang uit te stellen.

Uitstellen

Dit zijn taken die op een later moment gedaan kunnen worden en nog geen urgentie hebben. Je kunt het uitstellen naar een later moment.

Op basis van deze matrix kun je een lijst maken met je prioriteiten. Wat de hoogste prioriteit heeft, dat pak je het eerste aan. Probeer ook voor jezelf te bedenken hoeveel tijd een activiteit kost en schrijf ook dat bij het lijstje met prioriteiten. Kom je vaak tijd tekort? Dan kan het goed zijn om een aantal dagen bij te houden hoeveel tijd je aan je studietaken kwijt bent.

Op basis daarvan kun je een realistische planning maken. Maak een tijdschema waarin je eerst al je verplichtingen en vrije tijdsactiviteiten invult. Daar omheen kun je je studietaken inplannen. Het is ook belangrijk om vrij te nemen én wat tijd over te houden die je kunt vullen met studeertijd, mocht dat nodig zijn.

Hoe kom ik in contact met andere studenten met een ondersteuningsvraag?