Block

Prikkelarme studieruimte / rustruimte

Een prikkelarme ruimte kan sommige studenten helpen bij het studeren of het maken een tentamen. Een rustruimte is niet bedoeld om te studeren, maar om je even terug te trekken en energie op te doen.

Studenten werken aan tafel samen met leerkracht
Block

Mogelijkheden voor een prikkelarme studieruimte of rustruimte

Een prikkelarme studieruimte geeft je rust, stilte en ruimte die jij wellicht nodig hebt voor jouw ondersteuningsbehoefte. Met een prikkelarme ruimte kun je je beter concentreren op je opdracht, toets of tentamen. Ook voorzien onderwijsinstellingen soms in rustruimtes waar je je even terug kunt trekken. Vraag op jouw onderwijsinstelling (studiebegeleiders, coördinatoren, decanen, steunpunten) naar de mogelijkheden voor een prikkelarme studieruimte of rustruimte en probeer duidelijk uit te leggen waarvoor je dit nodig hebt!

Regelingen voor voorzieningen

Regelingen bij je onderwijsinstelling

Veel onderwijsinstellingen hebben een stilteruimte, bijvoorbeeld in de bibliotheek of in één of meerdere van de andere gebouwen. Als je niet weet waar deze ruimtes zich bevinden, vraag dit dan na bij je studiebegeleider of bij een medewerker van de bibliotheek.

Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven van andere mogelijke aanpassingen en hulpmiddelen. Dit kan per onderwijsinstelling verschillen. Het kan zijn dat er naast deze voorzieningen nog meer mogelijk is. Lees daarom ook de mogelijkheden bij de ‘Landelijke regelingen’.

Landelijke regelingen

Landelijk zijn er regelingen die jou wellicht financieel kunnen helpen bij de aanschaf van voorzieningen die je nodig hebt om goed te kunnen studeren of om tentamens te maken. In sommige gevallen kun je hulpmiddelen bij het UWV aanvragen of hiervoor een vergoeding aanvragen of hiervoor een vergoeding ontvangen. Bij voorzieningen kun je denken aan een schrijf- of gebarentolk, computervoorzieningen of een aangepaste stoel. Let op! Koop de hulpmiddelen niet zomaar zelf zonder het contact met UWV, dan loop je namelijk het risico dat vergoeding achteraf niet mogelijk is!

Bekijk ook de andere voorzieningen, aanpassingen of regelingen die jou misschien kunnen helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?

Tips voor rustig/prikkelarm studeren

Wat kan het UWV voor mij betekenen voor vergoeding van voorzieningen?

Antwoord

Het UWV werkt met vaste leveranciers voor het leveren en vergoeden van voorzieningen. Vaak kunnen zij bij de aankoop van voorzieningen korting krijgen. Check daarom altijd de mogelijkheden eerst bij het UWV.

Wat kan mijn onderwijsinstelling voor mij betekenen?

Antwoord

Ga tijdig naar de collegezaal, zodat je voor jou de beste plek kunt uitzoeken om te gaan zitten. Noteer belangrijke dingen. Vraag of het mogelijk is of de les kan worden opgenomen (als dat niet het geval is). Je kunt ook vragen of iemand aantekeningen voor je maakt.

Neem altijd contact op met jouw onderwijsinstelling (studiebegeleiders, coördinatoren, decanen, steunpunten) om te bespreken welke hulpmiddelen bij jouw ondersteuningsbehoefte passen. Kijk daarom ook altijd op de website van jouw onderwijsinstelling. 

Hoe kom ik in contact met andere studenten met een ondersteuningsvraag?