Block

Aangepast studiemateriaal

Informatie over het toegankelijk maken van les- en studiemateriaal

Studenten werken aan tafel samen met leerkracht
Block

Mogelijkheden voor het toegankelijk maken van studiemateriaal

Dedicon is de organisatie die tekst en beeld toegankelijk maakt voor iedereen. Zo ook studieboeken! Er zijn veel verschillende vormen mogelijk. Zo kunnen boeken beschikbaar gemaakt worden in braille, een vergrote versie, ingesproken worden of tot toegankelijke pdf gemaakt worden.

Is het lesboek of de leesvorm niet op voorraad? Dedicon kan voor studenten met een visuele beperking studieboeken op aanvraag omzetten in een gewenste leesvorm. Zij kunnen een productieverzoek indienen. Het aanpassen van het studiemateriaal qua leesvorm duurt gemiddeld 4 tot 12 weken. Houd hier rekening mee en dien je verzoek tijdig in. Voor verschillende aanpassingen qua leesvormen gelden verschillende productietijden.

Als je dyslexie hebt, dan moet je dat tijdig aangeven bij de opleiding waar je gaat studeren. Ondersteuning kan op verschillende manieren gegeven worden. Heel belangrijk is dat je een dyslexieverklaring hebt. Studenten met dyslexie kunnen gebruik maken van datgene dat al in de collectie aanwezig is bij Dedicon. Voor het hbo en wo heeft Dedicon een collectie van ruim 7.500 studieboeken, bijvoorbeeld in gesproken vorm of in vergroting. Studenten met dyslexie kunnen geen aanvragen doen voor het aanpassen van studiematerialen en zijn afhankelijk van wat er eerder voor visueel beperkte studenten is aangemaakt. 

Regelingen voor voorzieningen

Landelijke regelingen

Landelijk zijn er regelingen die jou wellicht financieel kunnen helpen bij de aanschaf van voorzieningen die je nodig hebt om goed te kunnen studeren of om tentamens te maken. In sommige gevallen kun je hulpmiddelen bij het UWV aanvragen of hiervoor een vergoeding aanvragen of hiervoor een vergoeding ontvangen. Bij voorzieningen kun je denken aan een schrijf- of gebarentolk, computervoorzieningen of een aangepaste stoel. Let op! Koop de hulpmiddelen niet zomaar zelf zonder het contact met UWV, dan loop je namelijk het risico dat vergoeding achteraf niet mogelijk is!

Regelingen op jouw onderwijsinstelling

Voor het volgen van onderwijs en op het gebied van aangepast studiemateriaal zijn er meerdere mogelijkheden als je studeert met een ondersteuningsbehoefte. Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven van mogelijke andere aanpassingen en hulpmiddelen. Dit kan per onderwijsinstelling verschillen. Het is ook mogelijk dat er naast deze voorzieningen nog meer mogelijk is. Vraag bij jouw onderwijsinstelling naar de mogelijkheden en probeer duidelijk uit te leggen wat jij nodig hebt!

Voorbeelden van aanpassingen waar je bij jouw onderwijsinstelling naar kunt vragen:

  • Vergroting van een toets op papier.
  • Laptop met ICT-ondersteuning; bijvoorbeeld vergrotingssoftware, voorleessoftware of voiceover, eigen brailleregel.
  • Digitaal beschikbaar stellen van toegankelijk cursusmateriaal.

Andere voorzieningen die je kunnen helpen zijn:

Bekijk ook de andere voorzieningen, aanpassingen of regelingen die jou misschien kunnen helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?

Tips voor aangepast studiemateriaal

Hoe maak je snel een bestand toegankelijk?

Antwoord

Met één druk op de knop kan je docent snel opdrachten aanpassen. Dat kan via de conversiedienst van Dedicon. Hiermee kun je bestanden omzetten naar een toegankelijk format. Heb jij een visuele beperking of heb je dyslexie? Wijs dan jouw docent op deze mogelijkheid. Zo kunnen jij en andere medestudenten de opdrachten ook (goed) lezen.

Meer informatie over het belang van toegankelijk onderwijs en hoe en waarmee je verschillende documenten kunt aanpassen lees je op deze website.

Hoe kom ik in contact met andere studenten met een ondersteuningsvraag?