Block
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Kenmerken van een autismespectrumstoornis (ASS)

Met een autismespectrumstoornis (ASS) verloopt het verwerken van informatie in je hersenen anders dan bij iemand zonder deze stoornis. Zo'n autismespectrumstoornis (ASS) is bij elke persoon anders. Als je een autismespectrumstoornis (ASS) hebt dan heb je mogelijk moeite met sociale interactie en met communiceren. Dit kan komen door een verlaagd besef van maatschappelijke/culturele waarden/normen in de sociale sfeer. Het kan zijn dat je het lastig vindt om in een groep samen te werken of dat je je niet altijd begrepen voelt. Misschien verwachten je medestudenten of docenten van je dat je bij groepswerk naar de grote lijnen van onderwerpen kijkt, terwijl jij het liefst de details in duikt. Soms werken studenten daarom het liefste alleen, in hun eigen tempo. Last-minute veranderingen, zoals lokaal- of roosterwijzigingen of onduidelijkheden over opdrachten, vindt niemand prettig, maar zijn voor studenten met een vorm van autisme vaak extra lastig.

Bovenstaande kenmerken kunnen invloed hebben op je studie of stage.  

 

Dit kom ik tegen

Belemmeringen bij studeren met een autismespectrumstoornis (ASS)

Als student met een autismespectrumstoornis (ASS) kun je tegen verschillende belemmeringen aanlopen.

  • Concentratieproblemen. Je hebt moeite om je aandacht bij een taak te houden en bent snel afgeleid. Je wilt graag tips en begeleiding, zodat je lessen beter kunt volgen en opdrachten daadwerkelijk afmaakt.
  • Moeite met communiceren. Je vindt het lastig om duidelijk te maken wat je bedoelt en je begrijpt anderen niet altijd goed. Samenwerken in een groep is voor jou dan ook extra lastig.
  • Plannen en organiseren. Veel structuur en een goede planning kunnen je helpen bij het doorlopen van je studie. Misschien heb je hulp nodig bij het maken van een planning.
  • Problemen bij aanwezigheidsplicht/vast lesprogramma. Als je een autismespectrumstoornis (ASS) hebt, lukt het misschien niet altijd om aanwezig te zijn bij de lessen of stage.
  • Problemen bij toetsen/tentamens of onderwijs. Misschien heb je aanpassingen nodig, zodat je de toets kunt maken of de les kunt volgen op een manier die bij jou past.
  • Angst of stress. Door de prikkels die je ervaart tijdens je studie en alles wat er bij komt kijken, kun je stress krijgen of paniekgevoelens ervaren. Er zijn mogelijkheden die jou helpen om hier beter mee om te gaan.
  • Problemen met huisvesting. Ga je op kamers dan heb je misschien, vanwege je autisme, begeleiding nodig om zelfstandig te wonen.
  • Geldproblemen. Niet iedereen kan een bijbaantje hebben naast de studie. Het kan ook zijn dat je schulden hebt. Mogelijk heb je recht op aanvullende financiering, zoals de studietoeslag van de gemeente of op een financiële bijdrage vanuit het profileringsfonds van je onderwijsinstelling.
  • Problemen met stage/werk. Als je een autismespectrumstoornis (ASS) hebt kan het lastig zijn om een stage of werkplek te vinden, of om deze te behouden. Goede communicatie en afspraken zijn belangrijk om dit goed te laten verlopen.
  • Sociale vaardigheden. Als je een autismespectrumstoornis (ASS) hebt, kun je een verlaagd besef van maatschappelijke/culturele waarden/normen hebben.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg tools en oplossingen die jou kunnen helpen om je studie goed af te ronden. Klik hierboven op de belemmering die jij ervaart en waar jij hulp bij nodig hebt. Je leest er dan nog veel meer over en krijgt meer tips en handvatten. Staat jouw belemmering hierboven niet genoemd? Bekijk dan het overzicht van alle belemmeringen.

Welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen zijn er specifiek voor mij?

Dit heb ik mogelijk nodig

Ondersteuning en voorzieningen bij studeren met een autismespectrumstoornis (ASS)

Er zijn verschillende aanpassingen of voorzieningen beschikbaar die jou kunnen helpen tijdens je studie aan de hogeschool of universiteit. Zo zijn er landelijke regelingen, maar ook jouw school biedt extra ondersteuning.

Als student met een autismespectrumstoornis (ASS) heb je mogelijk het volgende nodig:

  • Begeleiding en advies. Zowel op school als daarbuiten kan je begeleid worden. Denk bijvoorbeeld aan hulp op school bij het plannen en structureren van je studieactiviteiten. Of een studiemaatje bij wie je terecht kunt met vragen. Er zijn studentenhuizen van organisaties als Stumass, Jados en SSH waar je als student met autisme wordt begeleid.
  • Onderwijs- en toetshulpmiddelen. Er zijn voorzieningen zoals extra tentamentijd en het gebruik van een laptop. Sommige onderwijsinstellingen hebben prikkelarme toets- of studeerruimtes.
  • Cursus time-management: Deze cursus kan je helpen bij het stellen van prioriteiten zodat je weet hoe je het studeren het beste kunt aanpakken.

Bekijk ook de andere voorzieningen die jou misschien kunnen helpen.

Bij wie kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?

Tips

Vraag op tijd hulp

Antwoord

Elke student is anders en iedereen heeft een andere hulpbehoefte. Het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jou werkt. Wees niet bang om op tijd hulp te vragen. Hulp vragen is juist hartstikke sterk, want hiermee laat je zien hoe graag jij jouw studie succesvol af wilt ronden. Ga in gesprek met een coördinator of vertrouwenspersoon op jouw opleiding of daarbuiten en vraag welke mogelijkheden er allemaal zijn. Schrijf voor jezelf alvast op waar jij behoefte aan hebt en welke hulp jij nodig denkt te hebben.

Samenwerken en presenteren voor een groep

Antwoord
  • Uitleg aan werkgroep: leg aan de werkgroep uit hoe jij het beste werkt.
  • Werkverdeling: verdeel het werk zo dat jij doet waar je goed in bent.
  • Vooraf oefenen: oefen de presentatie vooraf en vraag feedback, bijvoorbeeld aan medestudenten.
  • Samen met medestudent: doe de presentatie samen met medestudenten.
  • Kleine groep: geef de presentatie alleen voor docent of voor een kleine groep.
  • Presentatiemiddelen: zet ondersteunende presentatiemiddelen in zoals sheets, PowerPoint, spiekbriefje, video, poster, foto's, grafieken.
  • Vervangende opdracht: vraag om een vervangende opdracht voor de presentatie, zoals een paper, opdracht, tentamen of een video.

Tips en informatie over overprikkeling

Antwoord

Bekijk hier de tips en informatie over overprikkeling bij een hersenaandoening.

Leestips

Antwoord
  • Survivalgids voor autistische studenten. Overleef je studietijd (en geniet van de reis), Kinge Siljee.(c) auteur / Amsterdam University Press. Het boek is zowel als paperback als ebook (epub) verkrijgbaar in de boekhandel of via diverse websites.

Ervaringsverhalen

Lees hier de ervaringsverhalen van anderen

Antwoord
  • Zoë: "Studeren en werken met autisme heeft meer impact dan je denkt" (blog)
  • Juul:  Studeren met een chronische ziekte, vermoeidheid en angstaanvallen (blog)
  • Annabel: Studeren met een autismespectrumstoornis (ASS) (blog)
  • Studeren met autisme: hoe weet je wanneer iets af is? (blog van Frederik, directeur van Autisme Digitaal)
  • Deel ook jouw ervaringsverhaal. Met jouw ervaringsverhaal kan je anderen, zoals onderwijsprofessionals en medestudenten een inkijkje geven over wat goed gaat en wat beter kan bij studeren met een ondersteuningsvraag. Een inspiratiebron met tips, tips en flops. Samen met jou zorgt ECIO voor een ervaringsverhaal met impact. 

Organisaties

Via de Hulpwijzer vind je organisaties die expertise hebben op jouw ondersteuningsbehoefte. Bekijk de mogelijkheden van deze tool.