Kenmerken van studeren onder bijzondere omstandigheden

Studeren met zorgtaken (mantelzorg): je zorgt voor een direct familielid, omdat die persoon ziek of hulpbehoevend is. Hierdoor mis je misschien regelmatig colleges of ben je minder vaak op jouw stageplek aanwezig. 

Studeren als jonge ouder: je bent op jonge leeftijd ouder geworden. Het kan zijn dat je hierdoor studievertraging oploopt of financiële ondersteuning nodig hebt.

Studeren tijdens zwangerschap: door je zwangerschap of bevalling kun je studievertraging oplopen of hinder ondervinden tijdens je studie of stage.

Studeren tijdens een gendertransitietraject: je zit in een gendertransitietraject en kan tegen diverse problemen aanlopen, zoals kennisgebrek en vooroordelen bij docenten en medestudenten, oude gegevens in de studentenadministratie, de grote belasting van afspraken en operaties en psychische belasting. Hierdoor kun je studievertraging oplopen of hinder ondervinden tijdens je studie of stage.

Dit kom ik tegen

Belemmeringen bij studeren onder bijzondere omstandigheden

Als student met zorgtaken (mantelzorg), ouderschap, zwangerschap of gendertransitie kun je tegen verschillende belemmeringen aanlopen.

  • Concentratieproblemen. Je hebt moeite om je aandacht bij een taak te houden. Je wilt graag tips en begeleiding, zodat je lessen beter kunt volgen en opdrachten daadwerkelijk afmaakt.
  • Problemen met plannen en organiseren. Je weet niet goed waar je moet beginnen en vindt het moeilijk om te plannen. Je weet niet wanneer je wat moet doen en wilt hier graag hulp bij.
  • Angst of stress. Misschien vind je het eng om voor een groep te presenteren of krijg je stress van school of stage. Er zijn mogelijkheden die jou helpen om hier beter mee om te gaan.
  • Energietekort. Het kan zijn dat je vaak moe bent. Dat kan lastig zijn tijdens je studie of stage.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg tools en oplossingen die jou kunnen helpen om je studie goed af te ronden. Klik hierboven op de belemmering die jij ervaart en waar jij hulp bij nodig hebt. Je leest er dan nog veel meer over en krijgt meer tips en handvaten. Staat jouw belemmering hierboven niet genoemd? Bekijk dan het overzicht van alle belemmeringen

Welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen zijn er specifiek voor mij?

Dit heb ik mogelijk nodig

Ondersteuning en voorzieningen bij studeren onder bijzondere omstandigheden

Er zijn verschillende aanpassingen of voorzieningen beschikbaar die jou kunnen helpen tijdens je studie. Zo zijn er landelijke regelingen, maar ook jouw onderwijsinstelling biedt extra ondersteuning.

Als student die studeert onder een bijzondere omstandigheid heb je mogelijk het volgende nodig:

  • Begeleiding & advies. Informatie over begeleiding en advies. Er zijn verschillende personen (studiebegeleiders, coördinatoren, decanen, medewerkers steunpunten) die jou hierbij kunnen helpen. Het is dan ook altijd raadzaam om deze personen binnen je opleiding op te zoeken als jij belemmeringen ervaart tijdens je studie.

  • Aangepaste studieplanning. Informatie over aangepaste studieplanning en voorzieningen. Roosters, lessen, toetsen en lesjaren staan van tevoren vaak helemaal vast. Op veel onderwijsinstellingen zijn er vaak mogelijkheden om lesprogramma’s, planningen en vaste toetsdata aan te passen, als je hier problemen mee ervaart.

Bekijk ook de andere voorzieningen die jou misschien kunnen helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?

Tips voor studeren onder een bijzondere omstandigheid

Vraag op tijd hulp

Antwoord

Elke student is anders en iedereen heeft een andere hulpbehoefte. Het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jou werkt. Wees niet bang om op tijd hulp te vragen. Hulp vragen is juist hartstikke sterk, want hiermee laat je zien dat je je studie graag succesvol af wilt ronden. Ga in gesprek met een coördinator of vertrouwenspersoon op jouw opleiding en vraag welke mogelijkheden er allemaal zijn. Schrijf voor jezelf alvast op waar jij behoefte aan hebt en welke hulp jij nodig denkt te hebben.

Wat je moet doen als er dingen tijdens je opleiding veranderen

Antwoord

Blijf informatie over je ondersteuningsvraag aan je begeleider geven, ook als er dingen veranderen. Zo kunnen jullie samen blijven bespreken hoe jij zo goed mogelijk kunt studeren. Je opleiding krijgt zo ook de kans om jou te (blijven) helpen.