Kenmerken van chronische gewrichtsklachten

Als je chronische gewrichtsklachten hebt, kun je moeite hebben met (pijnloos) bewegen. Hierdoor kan het lastig zijn om van het ene naar het andere lokaal of collegezaal te gaan. Ook dingen zoals het sjouwen van boeken, traplopen, concentratieproblemen door vermoeidheid en het niet (langdurig) kunnen schrijven kunnen knelpunten zijn. Je kunt ook last hebben van stijfheid en vochtophoping, vooral na een periode van lang stil zitten in het lokaal of in de collegezaal.

Dit kom ik tegen

Als student met artrose, reuma of andere gewrichtsklachten kun je tegen verschillende belemmeringen aanlopen:

 • Problemen bij toetsen/tentamens en opdrachten. Door de klachten die je hebt, kun je moeilijk lang stilzitten. Hierdoor kan het lastig zijn om toetsen of tentamens te maken of onderwijs te volgen.
 • Problemen bij aanwezigheidsplicht/vast programma. Vaak heb je tijdens je studie te maken met aanwezigheidsplicht. Misschien lukt het je door je ziekte niet altijd om aanwezig te zijn bij de lessen.
 • Energiekort. Het kan zijn dat je vaak moe bent. Hierdoor kan je belemmeringen ondervinden tijdens je studie of stage.
 • Geldproblemen. Niet iedereen kan een bijbaantje hebben naast de studie.
 • Problemen met vervoer. Mogelijk heb je door de klachten die je ondervindt aangepast vervoer nodig of kan parkeren dichtbij je onderwijsinstelling of stagebedrijf noodzakelijk zijn.
 • Problemen met huisvesting. Ga je op kamers? Dan heb je misschien, vanwege je chronische ziekte, aangepaste woonruimte nodig.
 • Problemen met computergebruik. Door je chronische ziekte kan het zijn dat je bepaalde hulpmiddelen nodig hebt om goed met de computer te kunnen werken.
 • Problemen bij bereikbaarheid/fysieke toegankelijkheid. Zijn gebouwen van je onderwijsinstelling niet toegankelijk ingericht, bijvoorbeeld omdat er geen lift aanwezig is? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van mogelijke aanpassingen.

Gelukkig bieden onderwijsinstellingen vaak voorzieningen die jou kunnen helpen om je studie goed af te ronden. Klik hierboven op de belemmering die jij ervaart en waar jij hulp bij nodig hebt. Je leest er dan nog veel meer over en krijgt meer tips en handvaten. Staat jouw belemmering hierboven niet genoemd? Bekijk dan het overzicht van alle belemmeringen.

Welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen zijn er specifiek voor mij?

Dit heb ik mogelijk nodig

Ondersteuning en voorzieningen bij studeren met artrose, reuma of andere gewrichtsklachten

Er zijn verschillende aanpassingen of voorzieningen beschikbaar die jou kunnen helpen tijdens je studie aan de hogeschool of universiteit. Zo zijn er landelijke regelingen, maar ook jouw onderwijsinstelling biedt extra ondersteuning.

Als student met een chronische ziekte heb je mogelijk het volgende nodig:

 • Extra tijd om je studie af te ronden. Zodra je merkt dat je extra tijd voor je studie nodig gaat hebben, bespreek dit dan met je studiebegeleider.
 • Financiële regelingen. Er zijn verschillende financiële regelingen. Zo is er vanuit DUO de voorziening prestatiebeurs, waar je aanspraak op kunt maken als je door je chronische ziekte studievertraging oploopt. De prestatiebeurs kan dan verlengd worden. Een verzoek hiervoor kun je indienen bij de studentendecaan van jouw onderwijsinstelling.
 • Versoepeling aanwezigheidsplicht. Misschien lukt het je niet altijd om aanwezig te zijn bij colleges of werkgroepen. Bespreek met je studiebegeleider wat jouw mogelijkheden zijn.

Bekijk ook de andere voorzieningen die jou misschien kunnen helpen.

Bij wie kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?

Tips voor studeren met een chronische ziekte

Vraag op tijd hulp

Antwoord

Elke student is anders en iedereen heeft een andere hulpbehoefte. Het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jou werkt. Wees niet bang om op tijd hulp te vragen. Hulp vragen is juist heel sterk, want hiermee laat je zien hoe graag jij jouw studie succesvol af wilt ronden. Ga in gesprek met een studiebegeleider op jouw opleiding en vraag welke mogelijkheden er allemaal zijn. Schrijf voor jezelf alvast op waar jij behoefte aan hebt en welke hulp jij nodig denkt te hebben. Geef het zo snel mogelijk aan als je belemmeringen in het onderwijs ervaart door je ondersteuningsbehoefte. Samen kan er dan worden gekeken naar de invloed hiervan op regelingen als het bindend studieadvies (BSA) of de aanwezigheidsplicht.

Geef tijdig aan als je belemmeringen in het onderwijs ervaart

Antwoord

Als je vanwege je ondersteuningsbehoefte belemmeringen ervaart, dan kun je samen kijken naar de invloed hiervan op regelingen als het BSA of de aanwezigheidsplicht.