Block
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Informatie over rechten en plichten van onderwijsinstellingen en studenten

Als je studeert met een functiebeperking of ondersteuningsbehoefte moeten scholen hun best doen om aanpassingen te maken en extra begeleiding te bieden. Ook als student heb je rechten én plichten. Dit is in verschillende wet- en regelgeving vastgelegd. Op deze pagina lichten we deze toe, aangevuld met tips.

Hulpwijzer

Er zijn ook organisaties die jou kunnen adviseren en/of bijvoorbeeld jouw belangen kunnen behartigen. Check hiervoor de hulpwijzer.

Landelijke regelingen

  • Grondwet: hierin staat dat iedereen in Nederland gelijk behandeld moeten worden. Discriminatie vanwege godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook is niet toegestaan (artikel 1 2)
  • Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW): hierin is je rechtspositie geregeld. Na inschrijving bij je opleiding heb je een aantal rechten. Een belangrijk deel hiervan is geregeld in artikel 7.34 van de WHW.  
  • Wet Gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz: deze wet (artikel 2 en 4) schrijft voor dat de onderwijsinstelling geen onderscheid mag maken tussen studenten met en zonder functiebeperking. Jouw school is verplicht om aanpassingen te doen als antwoord op een redelijke vraag. Dit betekent dat een aanpassing jou echt moet helpen. Het mag de onderwijsinstelling niet buitenproportioneel veel tijd of geld kosten. Bij beoordeling van de accreditatie van een opleiding in het hoger onderwijs wordt de toegankelijkheid voor studenten met een functiebeperking als aspect meegenomen (WHW, artikel 5.12 en artikel 5.23 lid 3d).
  • VN-verdrag Handicap: het verdrag is sinds 2016 in Nederland van kracht. Hierin  staat dat alle onderdelen van het onderwijssysteem toegankelijk moeten zijn voor studenten met een ondersteuningsvraag, dus bijvoorbeeld ook voor toetsen en examens (VN-comité handicap, CRPD/C/GC/4, §22). 
  • Website Rijksoverheid over gelijke rechten voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Definitie: beperking

Wat allemaal onder de term ‘functiebeperking’ valt komt niet duidelijk naar voren in de wetgeving. Het VN-verdrag omschrijft personen met een handicap als ‘personen met langdurige fysieke, mentale, intellectuele of zintuiglijke beperkingen’. In de Wgbh/cz staat dat handicaps en chronische ziektes fysiek, verstandelijk of psychisch van aard kunnen zijn. Het College voor de Rechten van de Mens zegt ‘alle langdurige lichamelijke, verstandelijke en psychische beperkingen die personen kunnen beletten volledig, effectief en op voet van gelijkheid met anderen te participeren in de samenleving’.

Regelingen op school

  • Studiekeuze(check) en toelating: studenten die zich uiterlijk op 1 mei aanmelden voor hun studie hebben recht op een studiekeuzecheck. Iedereen met het juiste diploma heeft toelatingsrecht tot het hoger onderwijs. In sommige gevallen vindt er een selectie plaats, of zijn er extra toelatingseisen. 
  • Aanmelden of overstappen naar een andere studie: lees de veelgestelde vragen en antwoorden op de website van studiekeuze123.
  • Studentenstatuut (Artikel 7.59. Studentenstatuut): een bundeling van rechten en plichten van de student, deels over de gehele onderwijsinstelling en opleidingsspecifiek. Bij inschrijving voor een opleiding word je hiernaar verwezen. 
  • OER: het onderwijs- en examenreglement bevat regels en praktische informatie over je opleiding. Je ontvangt dit wanneer je start met je opleiding.
  • Vrij onderwijsprogramma in het wetenschappelijk onderwijs: als student in het wetenschappelijk onderwijs kan je je eigen vakkenpakket samenstellen. Lees hier meer over het 'vrij onderwijsprogramma' in het wetenschappelijk onderwijs.

 

Ben jij benieuwd naar wat jij voor extra begeleiding kunt krijgen?

Bekijk ook de voorzieningen, aanpassingen of regelingen die jou misschien kunnen helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?
Ervaringen en tips delen met ervaringsdeskundige studenten?