Block
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Informatie over bijbaan

Als je naast je studie een bijbaan hebt, dan is het prettig als je weinig belasting hoeft te betalen. Hiervoor zijn regelingen. Ook kan het zijn dat je een uitkering hebt. Ook dan zijn er regelingen waar je rekening mee moet houden.

Studenten- en scholierenregeling

Alle studenten (dus niet specifiek voor studenten met een ondersteuningsvraag) die werken en hiervoor loon krijgen, kunnen mogelijk aanspraak maken op korting op loonheffing. Hiermee kan je ervoor zorgen dat je werkgever minder belasting hoeft te betalen en je dus meer geld overhoudt, omdat je studeert. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over loonheffingen.

Studenten met een medische beperking kunnen vaak niet bijverdienen naast hun studie. Deze studenten kunnen mogelijk een studietoeslag krijgen. Ze ontvangen wel studiefinanciering of een basistoelage als tegemoetkoming voor scholieren. Daarnaast hebben ze geen recht op een Wajong-uitkering. De studietoeslag vervangt bijverdiensten. Lees meer hierover op: de website van de Rijksoverheid

Vraag je onderwijsinstelling waar mogelijk om hulp en zorg dat je het tijdig meldt als je tegen problemen aanloopt. Een studieadviseur of studentendecaan kan je vaak doorverwijzen naar de persoon die financiële mogelijkheden kent binnen jouw school en kan soms helpen met de aanvraag hiervan. Bijvoorbeeld bij verwachte studievertraging. Hierdoor voorkom je dat je te laat bent met het aanvragen van deze voorzieningen!

Bekijk ook de andere voorzieningen, aanpassingen of regelingen die jou misschien kunnen helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn school?

Verrekening van inkomsten bij een uitkering

Wat mag je houden van je inkomsten?

Veel ervaringsdeskundigen met een uitkering hebben vragen over vergoedingen. Logisch, want voor elke regeling gelden andere regels. Denk aan een vrijwilligersvergoeding, Wajong, WIA, IVA of WGA. Meer informatie vind je hier.

Tips

Ben je op zoek naar een bijbaan die bij jou past? Een bijbaan waarbij het fysiek niet te zwaar wordt? Neem dan gratis deel aan het bijbaan-traject van Emma at Work. Ze organiseren met het traject bijbaan-trainingen voor jongeren/scholieren/studenten die een bijbaan zoeken die fysiek minder zwaar is. Wat kan er wél als je fysiek aanpassingen nodig hebt? In 2 laagdrempelige trainingen ga je met leeftijdsgenoten en een ervaringsdeskundige aan de slag om de mogelijkheden te onderzoeken. In de bijlage is meer info te vinden, en geïnteresseerden kunnen zich opgeven via www.emma-at-work.nl/bijbaan. Daar is ook nog meer info te vinden.

Wat je kunt verwachten:

  • twee online trainingen vol praktische tips en tricks.
  • ervaringsverhalen van oud-kandidaten.
  • begeleiding van Emma at Work en een buddy (jij beslist).
  • kort traject van twee maanden.
  • toegang tot de webportal met alle vacatures.
Hoe kom ik in contact met andere studenten met een ondersteuningsvraag?