Block
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Mogelijkheden voor begeleiding en advies binnen onderwijsinstellingen

Personen die je mogelijk kunnen begeleiden binnen onderwijsinstellingen zijn de studentenpsycholoog, vertrouwenspersoon, studieloopbaanbegeleider, studentendecaan of studieadviseur. Elke onderwijsinstelling richt dit op haar eigen manier in, er zijn ook andere functietitels mogelijk. Het is daarom raadzaam om bij jouw onderwijsinstelling na te vragen bij wie jij moet zijn.

Regelingen voor voorzieningen

Landelijke regelingen

Onderwijsinstellingen zijn door de Wet Gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) verplicht om aanpassingen te doen als antwoord op een redelijke vraag.

Dit betekent dat een aanpassing jou echt moet helpen. Het mag de onderwijsinstelling niet buitenproportioneel veel tijd of geld kosten. Deze wet schrijft bovendien voor dat de onderwijsinstelling geen onderscheid mag maken tussen studenten met en zonder functiebeperking.

Regelingen van onderwijsinstellingen

Als je studeert met een functiebeperking of ondersteuningsbehoefte, moeten onderwijsinstellingen dus hun best doen om aanpassingen te doen en extra begeleiding te bieden. Onderwijsinstellingen doen dit op verschillende manieren. Het is daarom het beste om met één van de genoemde personen bovenaan de pagina contact op te nemen. Je kunt ook je onderwijsinstelling vinden via deze site en zo opzoeken bij wie je terecht kunt.

Bekijk ook de andere voorzieningen, aanpassingen of regelingen die jou misschien kunnen helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?

Tips voor begeleiding en advies binnen de onderwijsinstelling

Hoe kom je meer te weten over de mogelijkheden binnen je onderwijsinstelling?

Antwoord
  • Vraag bij jouw onderwijsinstelling na waar je moet zijn voor begeleiding en advies over studeren met een functiebeperking en/of ondersteuningsbehoefte. Dat kun je bijvoorbeeld bij één van je docenten doen als je niet weet bij wie je moet zijn.
  • Laat weten dat je graag meer informatie ontvangt over studeren met een functiebeperking en ondersteuningsbehoefte: er zijn een hoop aanpassingen mogelijk die jou misschien kunnen helpen.

Hoe kan jouw onderwijsinstelling je nog verder helpen?

Antwoord

Tijdens je studie kun je met een functiebeperking of een ondersteuningsbehoefte belemmeringen ervaren. Er zijn verschillende personen die je kunnen helpen. Het is dan ook altijd raadzaam om deze personen binnen je opleiding op te zoeken als jij belemmeringen ervaart tijdens je studie.

Om er achter te komen welke aanpassingen er mogelijk zijn bij jouw onderwijsinstelling, kun je dit het best navragen bij je studiebegeleider of studieadviseur. Deze persoon kan jou advies geven en weer doorsturen naar belangrijke personen of zorgmogelijkheden binnen of buiten jouw onderwijsinstelling.

Studenten die als gevolg van hun beperking extra ondersteuning nodig hebben, kunnen bij sommige instellingen worden gekoppeld aan een medestudent (studiemaatje, studentcoach of buddy). Vaak is dit een ouderejaarsstudent van dezelfde opleiding, die soms zelf weer wordt ondersteund door een studentenpsycholoog bij het begeleiden van de student. Het maatje helpt bijvoorbeeld met het wegwijs worden binnen de instelling of bij het maken en uitvoeren van een planning. Daarnaast kan de student op een laagdrempelige manier met zijn of haar vragen terecht.  

Voor meer informatie en voorbeelden ga naar ECIO.nl (website: Studentenparticipatie

Hoe kom ik in contact met andere studenten met een ondersteuningsvraag?