Block

Een aangepaste stage

Als je niet in staat bent om het verplichte aantal stage-uren of aan een specifieke opdracht te werken.

Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Informatie voor een aangepaste stage

Als je niet in staat bent om het verplichte aantal stage-uren per week te werken, zijn er verschillende oplossingen die je kunt bespreken met je studieadviseur of studentendecaan.

Mogelijkheden aanpassingen

  • minder uren per week werken of de stage langer laten duren.
  • Ook kun je denken aan minder stage-uren met daarbij een andere opdracht. Het uitgangspunt van zo’n andere opdracht moet het leerdoel van de stage zijn en de te behalen competenties.

Het is dus altijd goed om te bespreken of een stage in overleg in kortere tijd kan en/of gedeeltelijk in een andere vorm. De onderstaande tips helpen je hierbij.

Tips

  • Vraag aan je bedrijf nadat je bent aangenomen of je een week (of twee) eerder (vaak in de zomervakantie) kan starten. In deze weken kan je “aarden”, je collega’s ontmoeten, interne stukken lezen en voorbereidingen treffen. Zodra je op 1 september of februari start, dan start je met je schoolopdracht.
  • Rust nodig? Vraag of je een dutje kan doen, bijvoorbeeld voor een uurtje. Dat is misschien gek voor jou en voor de ander, maar daarna ben jij weer productief.
  • Maak afspraken met je studiebegeleider over het aantal uren dat je stage kunt lopen en voor hoe lang. Misschien kun je de stage spreiden over een langere periode of minder uren per week stagelopen. Maak hier afspraken over met je begeleider van je onderwijsinstelling en het stagebedrijf.
  • Test de werkplek: voordat je begint, kun je vragen of het mogelijk is om je werkplek te testen.
  • Als het niet lukt om stage te lopen, kun je met je studiebegeleider bespreken op wat voor andere manieren je de competenties kunt behalen die gevraagd worden om je studie goed af te kunnen ronden.

Bekijk ook de andere tips op de overzichtspagina 'hulp bij stage'.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?
Hoe kom ik in contact met andere studenten met een ondersteuningsvraag?